Beltane

1 maj

Känner ni vårvindarna som letar sig fram genom skogen? Kan ni ana rådjuren som löper fritt i bortglömda delar av själen? Märker ni hur mossa och växtlighet äter sig in i stuga, ande och mur? Det är den djupa skogens vilda väsen som vaknar, lockar oss ut ur hemmen till sommarens dans bland gräs och grenar, rötter och jord.

Skogen är full av vitsippor, löven är på väg att spricka ut, maskrosor och violer ger färgklickar i gräsmattan och här och var står buskar vita av blommor. I de södra delarna av landet närmar sig mitten av våren. Längre norrut har den just börjat. Men nya blommor kommer fram varje dag, småfåglarna kvittrar i träden, bina surrar i snåren och marken vibrerar av fruktbarhet.

Valborg

I Sverige har valborgsmässoafton varit inledningen på det aktiva halvåret. I städerna satte handeln igång på nytt i maj. Det var då skeppen började fara över haven igen och frakta varor från när och fjärran, och de fortsatte med det ända fram till julafton. Under medeltiden firades det med fest och lekar. Bland annat utsågs en majgreve som stod i centrum för dagen med lövat hem och krans på huvudet. Någon annan agerade kung Vinter och skulle strida mot majgreven i en uppgjord match där våren alltid vann.

På landsbygden släpptes kor och får ut till första maj och härifrån kommer bruket att tända eldar på valborgsmässoafton. Man tänkte sig att brasor och oväsen skulle skrämma bort rovdjur, skogsrån och troll som annars kunde hålla sig framme och stjäla boskapen. Man majade husen, tog in kvistar med grönt i stugorna för att få tillbaka livskraften i hemmet, och man åt en stor festmåltid för att samla kraft inför sommarens tunga utomhusarbete. 

Valpurgis och Beltane

En vanlig missuppfattning är att de svenska majbrasorna ursprungligen tändes för att skrämma bort häxor, men den seden kommer i själva verket från Tyskland där häxorna flög till Blocksberg och firade häxsabbat på valpurgisnacht, som valborgsmässoafton heter på tyska. Där tog människor till alla möjliga knep för att inte råka ut för häxornas trolldom under den farliga natten. Nu för tiden firas istället häxan på valborg med figurer, parader och upptåg.

Dagens häxor använder ofta det engelska ordet beltane för den här högtiden. Där förknippas den med blommor, älvor, romantik och en dans med färgglada band runt en majstång. Beltanefirandet börjar på valborgsmässoafton och fortsätter långt in på första maj. 

Valan på berget

Det svenska (och tyska) ordet valborg lär komma från ett helgon med samma namn, en engelsk prinsessa som blev abbedissa i Tyskland på 700-talet och vars levnadshistoria nedtecknades långt senare. Men medan vissa av de katolska helgonen är historiska personer så är andra en uppenbar täckmantel för gamla, hedniska traditioner. Och även här finns det berättelser om en germansk gudinna vid namn Walburga som varje år flyr undan den vilda jakten under aprils sista nio nätter. Hon jagas från by till by och om bönderna gömmer henne eller på annat sätt lyckas förvilla jägarna blir de rikligt belönade. Men om jägarna hinner ifatt henne så kommer det att dröja länge innan det blir sommar.

Namnet Valborg är en sammansättning av -borg som lär betyda beskydd, och val- som skulle kunna betyda antingen främling eller makt, ingen vet säkert. Orden berg och borg har samma ursprung och personligen går mina tankar till den förkristna valan med all sin visdom, och fornborgarna som inhägnar bergen. Dessa berg som under vissa perioder inte har lämnat efter sig något arkeologiskt material utom eldar. Som i andra perioder är fulla av rester efter kvinnligt kodat hantverk som vävtyngder och keramik. Så med lite god vilja skulle valborgsmässoafton kunna vara ett arv efter de visa kvinnorna på berget. 

Våren och livskraften

Det sägs ofta att allt som pågår i naturen är en kamp för överlevnad. Men det stämmer inte. Hela jorden är istället en hyllning till livet. Varje fågel som sjunger, varje humla som surrar, varje knopp som slår ut i blom gör det i en självklar glädje över att vara levande.

Den här högtiden firar vi våren. Vi följer med skogens väsen ut i naturen, öppnar upp våra hjärtan och släpper fram passionen i våra kroppar. Vi tänder den inre elden och fyller oss själva med livskraft genom ritualer, barfotapromenader, blomdoft och dans. Vi bjuder in vårens gudinna i våra hem, pyntar altaret med blommor och gör kärleksamuletter. Vi hedrar den behornade guden som väcker vildheten inom oss.

Nio sätt att fira Beltane:

• Tänd en eld

Vi tänder eldar som en hyllning till den återvändande solen. Vi tänder dem som en symbol för solen som sprider värme till de delar av livet som har förfrusit under vintern. Vi tänder dem för att skrämma bort rovdjur och rädslor som hemsöker oss. Tänd en eld eller ett ljus den här kvällen och låt den väcka glöden till liv inuti kroppen.

• Gå barfota

Ta av dig strumpor och skor och gå barfota genom skogen. Känn den svala jorden mot fotsulorna. Känn den brinnande livskraften därunder. Ta in det vaknande livet i dig själv och i naturen. 

• Ryk

Ryk ut sjukdomar och instängdhet ur stugan. Traditionellt i Sverige har varit att rena med rök från enris, men det går lika bra att använda örter från kryddhyllan som rosmarin, timjan och salvia, och bränna dem som rökelse. Lägg örterna i en tesil och håll den över en låga tills det börjar ryka. Ha silen i en skål eller kittel medan du går runt i stugan så att den inte släpper ifrån sig glöd.

• Dansa

Sätt på favoritmusiken hemma och dansa in våren och vildheten. Dansa för ingen annans skull än din egen och låt din inre vildkvinna eller vildman komma fram.

• Maja stugan

För in ny kraft i stugan och livet genom att ta in grönska i ditt hem. Plocka blommor eller blommande kvistar och sätt i vatten. Pynta med gröna färger och ge lite extra kärlek till dina krukväxter.

• Kärleksmagi

Gör magi för kärlek och passion. Lägg rosenblad, luktviol, syren eller rosenkvarts i ett knyte för att dra till dig romantik. Smörj ett rött ljus med rapsolja och kanel för passion. Gör ett fotbad med lavendel, vanilj eller eteriska oljor för kärleken till dig själv.

• Pynta altaret

Gör ett altare till våren och häxorna. Ställ dit symboler för växtligheten, livskraften, häxkraften. Lägg dit nyplockade blommor och magiska föremål.

• Ceremoni

Gör en hyllningsceremoni till livet och vårens gudinna. Vi människor har ofta svårt att bara låta livskraften flöda fritt, svårt att se livet som annat än en kamp. Vi täpper till flödet, begränsar oss och håller tillbaka. Gör en ceremoni för sprittande vårkänslor och för den naturliga glädjen i att bara finnas till. Läs dikter, sjung sånger, lämna offergåvor i skogen av något som du har bakat själv.

• Festmåltid

Laga en festmåltid med primörer och frön i en färggrann sallad med ätbara blommor.

Beställ brevkursen Kloka Gummans Årshjul och få mer inspiration till att fira högtiderna. 

Årshjulets övriga högtider:

Sommarsolståndet 20 - 21 juni

Lughnasadh 1 augusti

Höstdagjämningen 22 - 23 september

Samhain 31 oktober

Vintersolståndet 21 - 22 december

Imbolc 1 februari

Vårdagjämningen 20 mars