Höstdagjämningen
22 - 23 september
Äpplen, ekollon och kastanjer. Färgglada löv överallt. Naturen förstår att spara det bästa till sist, den är som allra vackrast precis innan den dör. Det här är den andra skördehögtiden som i det keltiska årshjulet kallas för mabon. Nu är dagen och natten lika långa och hösten lagt sig till ro i naturen omkring oss. I början av augusti firade vi säden som var redo att tas in. I september är det äpplen, päron, rotfrukter och svamp som vi fyller skafferiet med.
Mickelmäss
I Sverige har Mickelmäss markerat sommarhalvårets slut och vinterns början. Det är ärkeängeln Mikaels dag den 29 september som har levt kvar i folkminnet och kalendern ända in i våra dagar. Då skulle skörden vara avslutad och boskapen inflyttade i ladugården. Vid samma tid hade pigorna och drängarna sin enda lediga vecka på året. Då hade de möjlighet att flytta och byta arbetsplats, besöka familj och vänner eller kanske till och med gifta sig.
Mickelmäss firades med mat och dryck. Man slaktade ett får och åt så mycket man bara kunde för att kroppen skulle klara sig genom den tunga vintern.
Mabon
Höstens fulla förråd vittnar om sommarens hårda arbete. I häxans kök hänger örter, äpplen och svamp på tork. I skåpen finns sylt, saft, tinkturer och oljor. Det bröd som våra förmödrar slet för kan vi köpa i mataffären men häxkonsten får vi själva plocka in från skogen under hela sommarhalvåret.
Höstdagjämningen är en tacksägelsefest, ett tillfälle att stanna upp och reflektera över allt det goda i våra liv och över det som vi har berikats med under året. Det är mycket som vi tar för givet och ofta är det lätt att haka upp sig på det som vi saknar snarare än att glädjas åt det vi redan har.
Nu är dagen och natten lika långa och vi skapar jämvikt i våra liv. Vid vårdagjämningen ställde vi ett ägg på sin spets. Nu är det oss själva som vi behöver balansera. Vi ser till att vi har lika många utmaningar som stunder av återhämtning, att vi både ger och tar emot, roar oss och arbetar. Vi reglerar våra skulder, betalar tillbaka och förlåter oss själva och varandra för gamla misstag.
Björkarna skiftar i gult. Asparna fäller sina första blad. Under eken är marken täckt av ekollon. Precis som träden kan vi släppa ifrån oss det vi är färdiga med, låta det gångna årets sorger och besvikelser falla som vissna löv till marken. Det här är en tid då vi gör oss av med det som vi inte längre behöver. Det kan vara saker, destruktiva relationer eller dåliga vanor. Vi städar och rensar ut, befriar oss själva från det förflutnas tyngder.
Det är en tid för avslut, när vi färdigställer, samlar ihop, går i mål. För även om vintern inte längre hotar med sjukdom och svält så är det en period när vi behöver gå ner i varv och vända oss inåt med mindre måsten och mer utrymme för vila.
Nio sätt att fira höstdagjämningen:
• Pynta hemmet. Torka lönnlöv mellan tidningspapper och fäst dem med nålar i gardinerna. Gör girlanger rönnbär och nypon och häng upp i fönstren.
• Skriv en lista med höstens goda. Många tycker att det här är en svår period när dagarna blir kortare och nätterna längre. Då är det viktigt att plocka ut guldkornen och ha något att se fram emot.
• Ta en skogspromenad bland svampar, mossa och vissnande växter. Hoppa i vattenpölar och prassla bland löven. Ta ett djupt andetag och njut av höstens alla dofter.
• Skriv ner sånt som du är redo att släppa på lappar och bränn upp dem. Använd höstens energier för att göra dig av med det du inte längre vill bära på. Man kan även symboliskt gräva ner problemen i marken eller smula sönder dem och sprida dem för vinden.
• Gör en skördedocka. Att binda en docka av den sista säden har varit sed i hela Europa. I Frankrike användes palmblad istället för säd, och blasten från färska majskolvar går precis lika bra att göra skördedockor av.
• Bind en dörrkrans av allt det som är vackert om hösten, av höstlöv, nypon, rönnbär och ekollon.
• Fyll hemmet med äpplen. Torka, baka, gör äppelmust. Tillsätt lite kanel för att få en riktigt höstig känsla.
• Gör en ceremoni för tacksamhet. Fundera över det fina som har hänt i ditt liv under året. Lämna nötter och torkad frukt som offergåvor i naturen och visa din tacksamhet mot Moder jord genom att plocka upp allt skräp som du hittar.
• Bjud vänner, familj eller bara dig själv på en riktig festmåltid med rotfrukter, pajer, majskolvar, svamp och äpplen. Skåla för sommaren som gått och för jordens alla gåvor. Tänd levande ljus och välkomna hösten.
Beställ brevkursen Kloka Gummans Årshjul och få mer inspiration till att fira högtiderna.
Årshjulets övriga högtider:
Samhain 31 oktober
Vintersolståndet 21 - 22 december
Imbolc 1 februari
Vårdagjämningen 20 mars
Beltane 1 maj
Sommarsolståndet 20 - 21 juni
Lughnasadh 1 augusti