Gråbo

12.06.2024

Gammelmor

Det finns något ursprungligt över gråbo, en känsla av jordens kraft och bergens evighet. Hög och spretig, med grå blommor och grågröna blad står den bland riset i vägrenen. Stjälken skiftar i rött och hela växten pekar uppåt i en smal kon av tanigt liv. Den är lätt att missa bland kardborrar, tistlar och sly.

Det svenska namnet är lika oansenligt som utseendet. Ändelsen -bo sägs betyda tjock stjälk och förleden grå- skulle kunna anspela på att den är obetydlig. Gråbo var det namn som Carl von Linné ansåg skulle vara det nationella men andra namn på örten som gråböna och bönrot är minst lika oinspirerande. Ändå kallades den för "alla örters moder" i medeltida läkeböcker. Det verkar nästan som att man har försökt dölja något. Att man har kamouflerat den, klätt in den i en osynlighetsmantel, så att dess verkliga kraft inte ska upptäckas. Kanske är gråbo den kloka, gamla gumman med ett grönt huckle över ett hår grånat av visdom. Hon som smyger in i stugan när hon behövs som mest och försvinner igen när hon har gjort sitt.

I modern tid skrivs det inga sånger till gråbo. Den mäter sig inte med fjärilens vingar på Haga och ingen Rönnerdahl skuttar omkring bland gråbo medan sunnanvinden brusar. Men i Lacnunga, en engelsk samling medicinska texter och böner från 900-talet, finns det en vers som heter "De nio örternas galder". Där nämns gråbo först och kallas för Una, äldst av örter. Där berättas det att den hjälper mot såväl sjukdom som onämnbar ondska.

"Minns, du gråbo, vad du deklarerade, vad du slog fast vid gudarnas tillkännagivande? Una du kallas, äldst av örter. Du hjälper mot tre och mot trettio, du hjälper mot etter och mot det som flyger, du hjälper mot det hemska som far genom landet."

Björnmoder

En beska genomsyrar gråbo, en bitter smak som inte tilltalar alla. Den kommer från bitterämnen som forskningen inte har kunnat hitta någon medicinsk verkan av, men som traditionellt anses vara bra mot olika typer av magproblem som exempelvis dålig matsmältning och mask. Och kanske är det just beskan och de utdrivande egenskaperna som gör gråbo till en väktare.

Du hjälper mot tre och mot trettio. Du hjälper mot etter och mot det som flyger. Du hjälper mot det hemska som far genom landet.

Vid första anblicken är det kanske inte beskydd som vi tänker på när vi möter den här växten. Den är inte direkt giftig. Den har inte björn eller lejon i sitt namn. Den ger inte oss ens stickor eller utslag när vi tar i den. Men i den gamla folktron är det framför allt beskydd som den har använts till, inte minst i samband med resor. Plinius dä berättade att romerska soldater la den i skorna för att inte bli trötta under sina långa marscher, Bald's Leechbook från 800-talet berättar att gråbo skyddar mot besatthet och driver ut demoner, och ett av de folkliga engelska namnen på örten är Sailor's tobacco eftersom den ansågs utgöra ett beskydd just på resor och sjöfarare lär ha använt den i piporna när tobaken var slut eller för dyr. I Sverige tänkte man sig istället att den hjälpte mot malaria och huvudlöss.

Mångudinna

Det sägs att gråbo hör samman med månen. Kanske är det bladen, smala och spetsiga som nymånens tunna skära, eller de silverfärgade blommorna som pekar uppåt mot natthimlen. Kanske är det växtens stillsamma styrka och anspråkslösa yttre, vars storhet inte uppfattas med blotta ögat. Eller så är det växtens latinska namn, Artemisia Vulgaris, som för tankarna till den grekiska mångudinnan med pilbåge och koger över axeln och den vita hjorten vid sin sida.

Gudinnan Artemis med sina starka band till månen och kvinnokroppen. Redan som nyfödd hjälpte hon till att förlösa sin tvillingbror, solguden Apollon. I Grekland var hon den som kvinnorna kallade på när de skulle föda, trots att hon själv hade valt att inte bli mamma. Istället levde hon som evig jungfru i sin älskade vildmark tillsammans med skogens alla väsen. Kanske är det därför det sägs att ett ansiktsvatten bryggt på gråbo bevarar ungdomen hos kvinnor.

Jordgumma

En riktig kvinnoört har den kallats, den gamla tidens barnmorska full av visa knep mot kvinnosjukdomar och ofrivilliga graviditeter. I sitt grågröna huckle smyger hon diskret in i stugan och hjälper kvinnorna när de är som mest utsatta. Lika osynlig som en ruvande andhona väntar hon i skogsbrynet på den som behöver henne.

Magiskt sägs gråbo kunna hjälpa kvinnor att synka sin mens med månen så att de har ägglossning kring fullmånen och blöder när månen är mörk. Men framför allt är det gråbo som kvinnor har vänt sig till när de har längtat efter ett barn. Gråbo som har plockats vid fullmånen eller sommarsolståndet. Gråbo som har samlats på nio ängar över nio gärdsgårdar. Gråbo i ett trollknyte av rött tyg tillsammans med örter som alruna, mistel och hjärtstilla.

Midsommar

På det kristna årshjulet firas Johannes Döparen i anslutning till sommarsolståndet, halvvägs till julen och Jesus födelsedag. Både på engelska och på franska finns folkliga namn på gråbo som vittnar om dess koppling till den här dagen. Det engelska namnet för gråbo är mugwort men den har även kallats St John's plant (Sankt Johannes växt). På franska heter den armoise men kallas på sina ställen för herbe à Saint-Jean (Sankt Johannes ört), ceinture de Saint-Jean (Sankt Johannes bälte), och couronne de Saint-Jean (Sankt Johannes krona). Liknande namn finns även i Tyskland där det folkliga Johannesgürtelkraut betyder Johannes bältes ört. Där sägs det att om gråbo kastas på midsommarelden så ska all ens otur brinna upp.

Klarseende

Kanske kommer gråbons klokskap ur dess klarseende egenskaper. Hon står vid vägkanten som ett allseende öga med uråldriga, andliga rötter långt ner i underjordiska vatten. Hon är den som inte syns men som ser allt, den nyktra betraktaren i utkanten av festen, som är tyst och lyssnar istället för att skråla och ta plats.

I den moderna häxkonsten är det på många sätt klarseendet som gråbo är förknippad med. Många tipsar om att binda en krans av gråbo och kisa igenom den mot fullmånen, gärna vid midsommar och gärna naken, för att öppna upp seendet. I Finland ska kransen ligga på huvudet samma natt och i samma syfte. Men andra menar att en brygd på gråbo vilken dag som helst på året har en god påverkan på vårt seende. Och i kommunikation med andevärlden fungerar gråbo både som en öppning och som ett beskydd, och är perfekt vid till exempel ouija eller en natt på kyrkogården där vi inte kan vara säkra på vem vi kommer att möta.

Gråbo är kanske mest känd som en drömmästare som hjälper oss att öppna upp vårt seende genom våra drömmar. För den som aldrig drömmer eller har svårt att minnas drömmarna kan gråbo vara till hjälp. Många lägger ett färskt blad under kudden för att ta in doften av gråbo under natten. Eller syr en drömkudde som de stoppar torkade blommor eller blad i för att den på magisk väg ska kunna påverka våra drömmar. Ytterligare andra dricker en brygd eller bränner rökelse innan läggdags, hänger upp knippen ovanför sängen eller smörjer fötter och tinningar med gråboolja.

Häxornas gråbo

En örtpromenad i skymningen när månen är ny kan vara en stund lika magisk som den mest invecklade ritualen. Om du möter en gråbo vid vägkanten en sådan kväll, gå då inte vidare i jakt på färggranna blommor. Stanna upp och hälsa på den. Försök att se förbi den oansenliga ytan till klokskapen där inne. Till gammelmor gråbo, förmoder, äldst av alla örter, som med tryggheten hos den som har levt länge kan stå upp mot tre och trettio och mot allt det hemska som far genom landet. Sitt hos henne en stund och lyssna. Om du blundar och stillar tankarna så kanske hon låter dig ta del av sin uråldriga visdom.