Lughnasadh

1 augusti

Skördefest och brödmässa. Den här dagen firar vi jordens gåvor och glädjen i att bara vara. Vi är fortfarande mitt uppe i sommaren, inte redo att låta den ta slut riktigt än. Vi har spring kvar i benen och bröstkorgen full av liv. Den här dagen stannar vi upp en stund och tar in det storslagna i allt liv omkring oss. Livskraften som är så stark att den tränger fram på de mest omöjliga ställen, skjuter upp där det inte borde gå att slå rot.

 Att skörden firas är kanske det mest självklara i varje jordbrukssamhälle. Sommaren innebär arbete för den som brukar jorden och innan industrialismen var det en mager tid med tomma förråd och höga förhoppningar. Den första potatisen lär ha tagits upp vid den här tiden och den livsviktiga säden kunde dröja ytterligare. Om något kalas har förekommit i Sverige så har det varit i slutet av månaden när skörden var avslutad, honungen var insamlad och handarbetet hade flyttats tillbaka in i stugan. Då slaktade man en bagge och firade.

Idag har skördefesten tappat sin betydelse. Istället äter vi kräftor vid den här tiden på året som en hyllning till sommaren, överflöd och vänskap.

Lughnasadh och lammas
Lughnasadh är en keltisk skördefest. Namnet kommer från guden Lugh som var en mästare på nästan allt, de tidigaste städernas förebild. Festen lär ha varit ett tillfälle för människor att mötas, hålla marknad, framföra religiösa skådespel, kämpa mot varandra i olika tävlingar och ha fest.

Lammas är det kristna namnet på högtiden och betyder brödmässa. De äldsta källorna om kristna beskriver grupper av människor som samlades för att dela en måltid med varandra och minnas sin herre som dog på korset, en ritual som har levt kvar i mässans nattvard. Brödet och vinet har haft en stor symbolisk betydelse inom kristendomen och skörden var viktig att fira.

För moderna häxor är det här den första av tre skördefester. Det är en dag för tacksamhet och en hyllning till växtlighetens gud. Man bakar bröd, binder dockor av säd och firar livet i naturen.

Nio sätt att fira Lughnasadh:

• Baka bröd eller kakor den här dagen och knåda in tacksamhet och önskningar i degen. Låt bakandet bli en ritual i närvaro och trollkraft. Idag har vi mjöl året om i skafferiet och det kan vara värt att lägga lite tid på att känna tacksamhet över att vi aldrig behöver gå hungriga. Lämna en bit av brödet eller kakan till jorden och naturens väsen.

• Dekorera altaret med blommor, säd och solrosfrön. Lägg dit sånt som påminner om sol, överflöd och glädje. Bind en docka av säd och ställ på altaret. Ställ dit något som du har skapat själv och är stolt över.

• Gå ut i naturen. Andas in livskraften och allt överflöd som finns omkring oss. Plocka blåbär, gå barfota, sitt på en klippa och meditera.

• Tänd ett ljus för Lugh, Loke, Lucifer. För solguden som har börjat sin vandring mot underjorden, som bor i våra magar när det är som mörkast och vägleder oss genom vinterhalvåret.

• Öva närvaro. Vi springer genom livet, skyndar ständigt vidare till nästa upplevelse och glömmer att leva medan livet är. Försök att stanna upp en stund och låt dig omfamnas av nuet.

• Skriv en lista över allt som gör dig glad.

• Bada i en sjö, en å eller i det stora havet. Känn hur vattnet omkring dig är evigt och en del av allt vatten på jorden.

• Ta in solljuset i hjärtat och magen. Tanka ordentligt så att det räcker hela vintern.

• Bjud vänner, familj, grannar eller dig själv på en festmåltid med pajer, kräftor, svamp, bär och färska grönsaker. Skåla för allt som är gott i livet och för den glädje som sommaren har gett.

Beställ brevkursen Kloka Gummans Årshjul och få mer inspiration till att fira högtiderna. 

Årshjulets övriga högtider:

Höstdagjämningen 22 - 23 september

Samhain 31 oktober

Vintersolståndet 21 - 22 december

Imbolc 1 februari

Vårdagjämningen 20 mars

Beltane 1 maj

Sommarsolståndet 20 - 21 juni