Midvintermåne

Årets första månvarv börjar vid nymånen efter vintersolståndet och växer till en fullmåne som infaller någon gång mellan den 4/1 och 4/2.

I januari hedrar vi månen i sin beskyddande aspekt. Genom mänsklighetens hela historia har hon skänkt trygghet från sin plats på himlen. I Stilla havet rymde gudinnan Hina till månen när hennes makes familj behandlade henne illa. Därifrån vakar hon över alla som måste färdas om natten. I Grekland förvandlar mångudinnan Artemis jägare till villebråd och hon straffar män som inte respekterar kvinnors gränser.

En gång i tiden hette januari Torremånad efter en urgammal berättelse om en snöjätte med samma namn. I Finland brukade den kallas för Ekmånad, kanske efter styrkan och uthålligheten som krävdes så här års. I de sydsamiska områdena har den istället gått under det vackra namnet Isklangstiden. Andra benämningar för årets första måne är Snömåne, Björkmåne, Köldmåne, Gammelmåne, Ismåne, Tystmåne, Kyskmåne och Vargmåne.

Det sägs att när vintern var hård och nätterna långa strök hungriga vargar förbi i skogsbrynen, suktandes efter djuren bakom ladugårdsdörren. Därför arbetade man med skyddet runt gården vid den här tiden på året, när julhelgerna var över och vårens bestyr ännu inte hade satt igång. En trasig grind eller en kullfallen gärdesgård kunde leda till armod och nöd.

Dagens häxor oroar sig kanske inte så mycket för vargar. Ändå kan vi känna att hemmet behöver ett beskydd för att hålla ovälkomna besökare borta. Påstridiga dörrknackare, krävande släktingar och välmenande grannar kan alla få oss att vilja stärka gränserna.

Den som är bra på att visualisera kan låta sitt hem vila i en bubbla formad som en vitlök med en öppning uppåt och en rot ner i jorden. Bubblan kan renas med en skiva som långsamt sänker sig och tar med sig allt vi inte vill ha kvar ner i jorden. Fyll den sedan med månsken, solljus, frisk luft, kärlek, stjärnstoft eller något annat som du vill ha mer av i din vardag.

Ett annat sätt att skydda hemmet är att hänga symboler på ytterdörren. Ett pentagram av grenar är alltid vackert men även en dörrkrans kan fungera som ett skydd. Om du inte vill skylta med din häxkonst kan symbolerna sitta innanför dörren, runt karmen eller på väggen intill. Det kan vara runor, stjärnor, sigill. En kvast innanför dörren skyddar hemmet och knippen med örter som rölleka, lagerblad, kvanne och salvia likaså.

För många av oss är det dock runt vårt energifält som vi framför allt behöver beskydd. Jag vågar påstå att de flesta häxor är högkänsliga och att det är en av anledningarna till att vi söker oss till häxkonsten. Vi vet med säkerhet att det finns så många fler verkligheter än den fysiska eftersom vi möter dem varje dag.

Vårt energifält skyddar vi bäst genom daglig meditation där vi, precis som med hemmet, föreställer oss att vi befinner oss i en bubbla där ingenting ovälkommet har tillträde. Det är vår fristad där vi kan slappna av och andas ut, släppa det vi inte behöver i rotsystemet under oss och ta in ny kraft uppifrån. 

Att den svarta färgen är beskyddande är en hemlighet som häxor har vetat i alla tider. Bär svarta kläder och smycken, eller svarta stenar som obsidian, turmalin och onyx. Eller gör ett trollknyte av en bit svart tyg och fyll med skyddande kristaller, örter och saker du har hittat i naturen. Vik ihop och knyt ett snöre runt.

Sitt en stund vid ett fönster när natten är klar och och månen är rund, och be mångudinnan om beskydd för din kraft, din inre sanning och din riktning i livet, för din vilja, ditt hopp och dina drömmar. Tacka genom att lägga något blankt på fönsterbrädan som månen kan spegla sig i.