Samhain

31 oktober

Stormarna viner utanför fönstret, river ner löven från träden och lämnar plats åt vintern. Sommaren är slut och naturens livskraft lägger sig till ro i underjorden.

Samhain kallas ibland för häxornas nyår. Dygnet, livet, alla cykler börjar med vila och vilan inleds nu. Det här är den sista av tre skördehögtider, ett tillfälle då vi tittar tillbaka på året som har gått. I februari blickade vi framåt. Vi planerade semester, bad om löneförhöjning, kanske funderade vi på att flytta. Allt låg framför oss, allt var möjligt. Men när november kommer inser vi att sommaren redan har passerat. Vad blev av och vad glömdes bort? Vad var oväntat och vad gick exakt enligt planerna? Vilka sorger och glädjeämnen har året kommit med?

Döden

Inom häxkonsten symboliserar döden slutet på en existens och början på en annan. Liksom ormen ömsar skinn kan vi också transformeras, lägga ifrån oss det gamla och söndernötta, och ta nya skepnader.

Samhain är en bra tid att fundera på vad som inte fungerar i våra liv, vad som får oss att må dåligt och vad vi behöver släppa. Det kan vara vanor som måste ändras, relationer som behöver omvärderas och gammalt groll som det är dags att lägga bakom sig. Eller så är det helt enkelt stugan som behöver rensas på en massa prylar som ingen längre använder och som någon annan skulle ha mer nytta av.

Den tunna slöjan

Det här är dödens fest, precis som almanackans allhelgonaafton. Vi tänker på dem som har gått vidare, som har väglett oss i det här livet och de liv som vi har levt innan. Det här är tiden när slöjan mellan världarna är som tunnast och den andra sidan är som mest närvarande.

I Mexiko är det olagligt att gräva upp de dödas kranier för att låta dem delta i festligheterna vid Dia de los muertos, de dödas dag, men folk tyckts göra det ändå. Och överallt i världen finns det kulturer där förmödrar och förfäder hyllas och är närvarande, från östasiatiska familjealtare till sydeuropeiska gravkapell och amerikanska hoodooriter. Den svenska seden att tända ljus på gravar kom hit med den italienska arbetskraftsinvandringen på 1950-talet. I övrigt har vi på många sätt förlorat kontakten med döden och de döda.

Vid samhain firar vi dem som har gått före oss, som är orsaken till att vi är här. Vi kan känna dem alldeles nära, vi kan prata med dem och få svar, vi kan sörja dem om vi behöver och tacka dem för allt de har gett oss. Vi tänder ett ljus för dem som fattas oss och sitter en stund i stillhet för att känna deras närvaro.

Underjorden

Perioden mellan Samhain i slutet av oktober och Imbolc i början av februari är en tid för skuggarbete. Det är nu vi jobbar med oss själva och tar itu med alla de delar av oss som gör livet knepigt. De dåliga vanorna, begränsningarna, personlighetsdragen som vi inte vill kännas vid. Det är nu de modiga kliver ner i underjorden och möter mörkret, tar sig djupare in i själens irrgångar tills de når vintersolståndet och börjar sin vandring uppåt igen.

De flesta häxor är självreflekterande personer. Vi funderar över varför vi beter oss som vi gör och vi strävar hela tiden efter att bli starkare, sannare och att följa den väg som själen längtar efter. Och vid samhain tänker vi extra mycket på vad vi är rädda för, vad vi skäms över, vad vi håller tillbaka och trycker ned. Vi låter oss konfronteras med vår skuggsida och går på djupet i det som vi vanligtvis helst blundar för.

Samhain handlar om att se mörkret i oss själva, att förstå att det vi dömer ut hos andra faktiskt kan finnas även hos oss. En häxa är aldrig rädd för att möta det som gömmer sig i mörkret. Hon vet att ingenting är så farligt som det verkar om hon bara vågar öppna locket och låta de förtryckta känslorna komma upp, tända lampan i själens källare för att, precis som Alfons Åberg, inse att spökena ofta bara är vita lakan. 

Nio sätt att fira Samhain:

• Gör en utrensning i hemmet. Städa ut det gångna årets sorger och bekymmer med hjälp av rökelse, fjädervippa, kvast. Strö salt i hörnen, lägg tallbarr i skurvattnet eller höj energierna med eterisk olja.

• Besök en kyrkogård. Även om det inte finns en speciell grav att besöka är kyrkogårdar sällsamt vackra platser att vistas på. Vandra runt bland stenarna och känn in stillheten, mörkret, närvaron. Läs namnen och årtalen på dem och fundera på vilka människorna därunder kan ha varit medan de levde.

• Pynta hemma med pumpor, höstlöv och spöken. Det finns gott om halloweenpynt i affärerna så här års men det är också roligt att göra eget.

• Gör ett altare till förmödrarna, bortgångna anhöriga och dem som är med från andra sidan. Pryd det med duk och ljus i vitt eller svart. Lägg dit föremål som du har fått i arv och foton om det finns, jord från speciella platser och mat eller något annat som du vet att de tyckte om medan de levde.

• Plocka fram tarotkorten, runorna och kristallkulan och spå dig själv och dina vänner. Öva mediumskap eller prova på ouijabord. Nu är den bästa tiden på året att ta emot budskap från andra sidan.

• Välj en skuggsida att jobba med under den här vinterns vandring genom mörkret. En räcker. Tänd ett ljus i en lykta och be gudinnan, förmödrarna eller de väsen som står dig nära om vägledning genom de mörka månaderna. Var uppmärksam på budskap i vardagen och anteckna din utveckling i din skuggbok. Låt lyktan stå kvar hela vintern och tänd den när du behöver.

 • Gör en ritual för att släppa gamla, uttjänta tankar, känslor och beteendemönster. Det här är dödens tid och i häxans värld är döden en frigörelse, så passa på att göra dig av med det som omvärlden har lagt på dig och låt den otämjda, vilda själen komma fram. Skriv på lappar det du är färdig med och bränn upp dem. Krossa torra löv och låt smulorna försvinna med vinden. Eller gräv ner något nedbrytbart i jorden och låt det bli näring till nytt liv.

• Ta en promenad och lyssna på prasslet av torra löv under fötterna.

• Bjud nära och kära, levande och döda på en festmåltid bestående av rotfrukter, zucchini, aubergine och allt det goda som sommarens skörd har fyllt förråden med. 

Beställ brevkursen Kloka Gummans Årshjul och få mer inspiration till att fira högtiderna. 

Årshjulets övriga högtider:

Vintersolståndet 21 - 22 december

Imbolc 1 februari

Vårdagjämningen 20 mars

Beltane 1 maj

Sommarsolståndet 20 - 21 juni

Lughnasadh 1 augusti

Höstdagjämningen 22 - 23 september