Sommarsolståndet

20 - 21 juni

Solen står högt på himlen, fåglarna sjunger och naturen pirrar av intensitet. Den här dagen firar vi sommarsolståndet, litha, midsommar. Vi firar att dagarna är långa och nätterna är ljusa, och att sommaren just har börjat. Skära nyponrosor pryder buskarna längs vägen och i dikena rotar koltrastarna omkring bland ormbunkar och sly. I skymningen visar fladdermössen upp sin glada dans över himlen och följs av ljusa, stilla nätter med doft av fläder, schersmin och kaprifol. Örter, romantik och naturväsen, det är lätt att hamna i ett magiskt rus kring den här högtiden.

Midsommar är en trollsk tid. Nu är örterna som kraftfullast och naturens väsen som mest närvarande. Det är runt midsommarnatten som slöjan mellan världarna är tunnast i Sverige, inte kring första maj som i England.  

Örtmagi

Vid den här tiden på året är örternas krafter som störst. Sommarsolståndet förstorar magin och de verksamma ämnena i växterna, enligt svensk folktro. Vissa källor hävdar att örterna ska plockas i gryningen eller mitt på dagen, andra menar att det ska ske vid midnatt. Och hur många har inte i tystnad lagt sju eller nio sorters blommor under kudden för att drömma om en framtida kärlek?

Örterna samlades förr ihop i buketter eller kransar som hängdes upp för beskydd runt om i hemmet. Några sparades och plockades fram till julbadet för att ge hälsa under vintern. Andra tändes på som rökelse i ladugården när något av djuren hade blivit sjukt.

Midsommarnattens dagg lär även den vara full av kraft. Den togs tillvara genom att bre ut ett lakan på ängen på midsommaraftonen. Det blöta lakanet vreds ur och daggen användes till brödbak, medicin och magi. Den kunde också strykas över ansiktet på den som ville bevara sin skönhet och ungdom, och då i synnerhet den lilla pärlan av dagg som bildas i mitten av daggkåpan.

Naturväsen

I det keltiska årshjulet är slöjan mellan världarna som tunnast i början av maj men i Sverige har midsommar alltid varit den tid då det andra folket är som närmast. Det är nu vi kan se älvorna dansa på ängen och ana skogsrået mellan stammarna i skogen. Det är nu de små under jorden tittar fram och vittrorna vandrar över fälten. De gamla berättelserna om naturens väsen vittnar om att så länge vi respekterar dem och är mån om dem så kan vi leva sida vid sida. Och är vi riktigt goda mot dem kan de till och med göra oss stora tjänster. 

Litha

Häxornas namn på sommarsolståndet är litha. Även där firas solen, blommorna och naturen. Men till den här högtiden finns även berättelsen om ekkungen och järnekskungen som för evigt kämpar mot varandra. Vid vintersolståndet var det ekkungen som tog över. Den här dagen är det järnekskungen som kommer att vinna kampen. Solen står som högst och sommaren har bara börjat men den heliga natten finns ändå där, trygg och ständigt närvarande.

Nio sätt att fira sommarsolståndet:

• Det här är bästa tiden att plocka örter till vinterns förkylningar och kärleksbekymmer. Bind en krans av vackra blommor och välgörande ogräs. Torka den och spara till ett stärkande bad vid vintersolståndet. Fläder, gråbo och johannesört är växter som hör sommarsolståndet till, men den här dagen plockar vi lika gärna groblad, maskros, daggkåpa och rosenblad, blåbärsris, björk och ormbunke. Och om vi lyckas hitta en flygrönn så är midsommarens magi fulländad.

 • Ställ ut honung och smör vid speciella platser på tomten och i skogen där naturens väsen håller till. Även om du inte ser dem kan du känna skiftningarna i energin och du vet att du har kommit dem lite närmare. Sitt en stund vid favoritträdet och öva dig på att bara vara så vågar de kanske sig nära.

• Sommarsolståndet är en bra tid för spådomar, särskilt till att spå om kärlek. Att lägga blommor under kudden känner vi till men även andra varianter har varit vanliga. Plocka fram runor, kort, pendlar och bräden. Kisa in i eld, vatten eller kristaller. Drick te på gråbo eller lägg gråbo under kudden innan du går och lägger dig för att göra drömresor eller få glimtar om framtiden.

• Besök en källa. Drick, tvätta dig och offra mynt till källrået. Den här högtiden firades de heliga källorna runt om i Sverige. De smyckades med björklöv och kransar och människor tvättade sig i den för att hålla sig friska och kanske få gåvan att bli klarseende. På midsommarkvällen smög ungdomarna dit för en natt med dans och svärmerier.

• Lägg kristaller, örter och föremål som du förknippar med elden i en burk och häll raps-, majs- eller solrosolja över. Ställ burken i solen en stund mitt på dagen och låt den fånga sommarsolståndets kraft. Ett annat sätt att ta till vara på energierna är att ladda en amulett eller ett föremål som kan plockas fram i vinter när dagarna känns tunga och motiga.

• Gör en måltid för nära och kära på färskpotatis, sparris, grönsaker och sallad. Skåla i fläderblomsaft och ät färska jordgubbar till efterrätt.

• Tänd en eld i skymningen för att hedra solen. Dansa runt den och hoppa över den. Ta in solen i din mage. Askan kan sparas till höstens magiska arbete.

• Vi är på väg in i semestertider. Nu är det meningen att livet ska vara lätt och otvunget, men många har svårt att släppa taget om vardagen och halva semestern kan gå åt till att varva ner. Skriv dina problem, din oro och dina borden på små lappar som du bränner i din kittel. Låt elden ta hand om dina bekymmer.

• Ta en promenad i skogen mitt i natten bland älvor och tallar under en himmel som fortfarande var ljus. Stanna uppe hela natten och ta emot solens första strålar nästa morgon.

Beställ brevkursen Kloka Gummans Årshjul och få mer inspiration till att fira högtiderna. 

Årshjulets övriga högtider:

Lughnasadh 1 augusti

Höstdagjämningen 22 - 23 september

Samhain 31 oktober

Vintersolståndet 21 - 22 december

Imbolc 1 februari

Vårdagjämningen 20 mars

Beltane 1 maj