Vintersolståndet

21 - 22 december

Vintersolståndet är jul och nyår i en enda högtid, när solen föds på nytt precis som Jesusbarnet i sin krubba, när vi lämnar det gamla året bakom oss och går in i det nya, och äter riktigt mycket mat för att försäkra oss om att nästa år ska bli gott. Vi släpper alla bekymmer och andas in det kommande årets möjligheter.

Det här är vilans tid när livet i naturen har dragit sig tillbaka och slumrar under marken, en tid för stillhet, tystnad och reflektion. Det kan vara svårt att föreställa sig när vi stressar runt i affärer och letar efter klappar och pynt, eller när vi stökar hemma, bakar, städar, dekorerar och lagar mat. Men i folkminnet lever tanken på julefrid kvar trots att många aldrig är så stressade som dessa dagar. Vi känner i hjärtat att det är dags att sakta ner, att avsluta det tyngsta arbetet och inte påbörja något nytt.

Många har traditionerna varit kring den här dagen. Bland annat fick det inte förekomma någon kringgärning. Det betydde att allt som snurrade skulle stå stilla. Vagnshjul, spinnrockar, kvarnar, ingenting fick vara i rörelse och riskera att solen fortsatte åt fel håll, ännu längre bort från oss. Man föreställde sig att hela naturen stannade upp i en andäktig stund av väntan innan solen vände åter. På samma sätt behövde människorna stanna upp och vörda detta mystiska tillfälle.

Vid vintersolståndet befinner vi oss mitt i vår vandring genom mörkret, allra längst ner i den djupaste underjorden. Vissa upplever mörkret som utmanande och skrämmande, andra tycker att det är varmt och tryggt. Men oavsett vilket är det där vi hämtar visdom och lagar det som är trasigt. Det är där vi växer och blir starkare. Och precis som solen nu påbörjar sin vandring tillbaka, gör vi oss redo att att ta oss upp ur underjordens mörker.

Den här dagen är solen längre bort än någonsin, ändå firar vi den. Vi firar den bleka soloskivan som vilar vid horisonten, och glittret som den lämnar efter sig på trädstammarna. Vi firar ljuset i underjorden, som visar vägen genom det mystiska, magiska och svårförklarliga. Vi firar elden som bor i våra magar och härden som binder oss människor samman. Och vi firar den lilla, flackande lågan på stearinljuset.

Julen är ett av de tillfällen då spådomar har varit vanliga i Sverige. Mest har man utläst tecken som kunde berätta om någon skulle gifta sig och om någon skulle dö, hur skörden skulle bli och vilket väder man skulle få. Tecken som tyddes i elden, i stjärnhimlen, i drömmarna. Enligt en spridd sägen kunde man gå årsgång antingen till jul eller nyår. Då besökte man mitt i natten, och under sträng tystnad, en eller tre kyrkor för att blåsa genom nyckelhålet på kyrkporten. När man hade blåst ur sig kristendomen var det lättare att uppfatta det övernaturliga omkring sig. Sägnen berättar att man kunde möta ett liktåg, vilket betydde att någon skulle dö det kommande året, eller ett brudfölje om någon skulle gifta sig. Ett annat sätt att spå om sin framtid var att smälta tenn eller bly vid elden och hälla ut det i vatten. När det stelnade bildades former och mönster som kunde läsas av de kloka.

Nio sätt att fira vintersolståndet:

• Hälsa solen. Gå upp i gryningen och hälsa solen välkommen tillbaka. Gör en utflykt av det. Ta med frukostmatsäck och sittunderlag, och leta upp en vacker plats med utsikt mot sydost för att ta emot det nya årets första strålar.

• Unna dig en stilla stund i badkaret eller bastun med sommarens örter och levande ljus. Julbadet eller julbastun har varit en viktig tradition långt tillbaka i tiden, både för att göra sig högtidsfin och för att stärka kroppen inför de magra och kalla vintermånaderna.

• Lägg ut gåvor till naturens väsen. Alla har inte en tomt som vårdas av en tomte men de flesta har träd eller platser i närområdet som de gärna besöker. Lägg ut kakor, honung, smör eller gröt. Om du stannar upp en stund kommer du att märka att något händer omkring dig, att din relation till naturen förändras och att det som förut var vardagligt blir mer trollskt.

• Släpp det gamla året i meditation eller ritual. Ta hjälp av dagboken eller kalendern för att minnas stora och små skeenden. Tacka för allt som har varit gott och släpp det som du är redo att lägga bakom dig. 

• Pynta med trolldom. Mycket av julpyntet har hedniska rötter. Tomtarna, julbocken, stjärnorna. Och mycket mer kan införlivas i häxkonsten. Karva in symboler i ljusen. Bind pentagram av kanelstänger. Gör trollknyten och häng i granen.

• Spådomar. Passa på att spå dig inför det kommande året. Använd den metod som du trivs bäst med, som tarotkort, runor eller pendel, eller ge dig ut mitt i natten och gå årsgång som människor gjorde i forna tider.

• Baka med saffran. Saffranet är solens krydda och nu för tiden finns det mängder av recept på olika sorters bakverk att använda det till. Baka in saffranet som en hyllning till solen och med en intention att få mer solsken i livet.

• Nyårsönskningar. Hoppa över nyårslöftena och visualisera istället hur du vill att nästa år ska bli. Skriv önskningarna på lappar och lägg dem i trollknytena eller smällkaramellerna som du hänger i granen.

• Fira med en festmåltid. Laga den där maten som aldrig får plats på julbordet. Inspireras av gamla traditioner och andra länders julmat. Använd julens kryddor, solgula apelsiner, runda ostar och allt som är gott.

Beställ brevkursen Kloka Gummans Årshjul och få mer inspiration till att fira högtiderna. 

Årshjulets övriga högtider:

Imbolc 1 februari

Vårdagjämningen 20 mars

Beltane 1 maj

Sommarsolståndet 20 - 21 juni

Lughnasadh 1 augusti

Höstdagjämningen 22 - 23 september

Samhain 31 oktober